Nu har jag återvänt till mitt jobbsökande

Från den 1 december har jag varit projektledare på halvtid och sökt arbete på halvtid. Det har gått knappt ett år sedan jag började som intermittent enhetschef inom Stockholm stad. Och nu har en ordinarie enhetschef påbörjat sitt arbete och jag har fått förmånen att fortsatta med ett projektuppdrag på halvtid inom staden. Uppdraget sker som för så många andra på hemmaplan och kontoret är mer eller mindre tomt på medarbetare när jag slutar.

Arbetsplatser
Jag släpper telefonen med blicken för en kort stund och tro det eller ej. Just då ringer den, men inga signaler går fram och jag missar samtalet. Ser i displayen att jag har ett missat samtal, men får inget nummer att ringa upp. Cirka 10 minuter senare händer samma sak igen. Jag inser att jag inte kommer kunna få mitt planeringsmöte som avsett.
På den andra halvtiden ska jag nu fortsätta söka mitt drömjobb som ska kröna min arbetskarriär. För detta ändamål återvänder jag till Arbetsförmedlingen och A-kassan. Att skriva in sig på Arbetsförmedlingen och A-kassan igen var inte en dans på rosor. Det började med att jag skrev in mig den 19 november och bokade in ett planeringssamtal den 25 november. När dagen för samtalet kommer sätter jag mig beredd bredvid telefonen.
Tydligen har min telefon en funktion aktiverat som innebär att inga signaler går fram när skärmen är släkt. Inte undra på att flera av mina vänner sagt att de får upptaget när de ringer mig. Eftersom det inte går att boka ett nytt möte samma dag bokar in ett nytt möte en vecka senare. Det är visserligen efter att jag slutat mitt vikariat och börjat mitt uppdrag som projektledare, men jag kan inte tro att det ska ha någon betydelse.
Jag anmäler mig till A-kassan och till min förvåning inser jag att jag behöver bevisa alla fakta som jag gjorde förra gången jag skrev in mig. Jag måste bevisa att mitt företag är vilande, att min styrelsepost på Naturskyddsföreningen inte jämställs med arbete, att jag avslutat vikariatet på Stockholms stad och att jag samtidigt påbörjat en halvtidstjänst där.

Den nya dagen för planeringssamtal med Arbetsförmedlingen kommer och samtalet går bra. Handläggaren verkar känna förtroende för min ambition att hitta ett arbete inom min kompetens, jag får uppdraget att genomföra mellan 4 – 20 aktiviteter per månad och att återkomma för en ny planering i september.

En knapp vecka senare får jag dock ett brev från Arbetsförmedlingen om att mitt uteblivna planeringssamtal i november kommer leda till att de meddelar A-kassan och att det i sin tur kan komma att innebära att jag inte får någon ersättning. Jag ringer upp. Vi reder ut problemet men skadan är redan skedd. Den 10 december får jag ett brev från A-kassan, där står: Arbetsförmedlingen har meddelat oss att du inte medverkat till att göra en planering 2020-11-25. Arbetsförmedlingen skriver följande:

Den sökande har själv bokat tid för planeringssamtal. Den sökande har inte gått att nå för att upprätta sin planering eller meddelat förhinder. Alla som söker ersättning ska göra en skriftlig planering tillsammans med Arbetsförmedlingen. Det är en överenskommelse mellan dig och Arbetsförmedlingen om hur du ska göra för att hitta jobb och vilket stöd Arbetsförmedlingen kan ge dig.

Skrivningarna i brevet är allt annat än positiva, snarare näst intill hotfulla och det blir inte bättre när de avslutar med:

Den som inte har medverkat till att göra en planering utan att det har funnits en anledning som kan godtas, har inte skött sitt arbetssökande på rätt sätt enligt försäkringens regler. Vi överväger därför att besluta att du ska få en varning.

Jag får 14 dagar på mig att skriftligt berätta vad som hänt. Det är ju i och för sig lätt att göra men min lärdom är att inte anmäla sig till Arbetsförmedlingen före första arbetssökardagen. Det skriver de ju i sin information, men inte trodde jag detta skulle bli effekten. En massa mejl blir det fram och tillbaka.

När snart hela december har gått har jag ännu inte fått min A-kasseersättning godkänd. Det gäller att man är stadd vid kassa medan det att utredningen pågår, tack och lov har jag fått arbete med fyllnadstid utöver mitt projekt så lönen blir ändå bra. Julen kommer och går. När december är slut har jag hunnit söka sex arbeten och skrivit in mig hos ett konsultföretag.

Den 12 januari får jag slutligen besked från A-kassan. De meddelar att deras beslut är att jag får ersättning från och med 2020-12-01. Efter det beskedet kommer nästa utmaning. Det vill säga hur jag ska tidsrapportera när jag arbetar i staden på halvtid och med jobbsökning på halvtid. Men det är en annan historia.
xanda.se