I hela mitt yrkesliv har min serverinloggning varit ANDA, oavsett tjänst och oavsett arbetsgivare. Nu när jag som 62-åring ska söka ny tjänst undrar jag: kommer jag återigen få ANDA som inloggning eller är jag från och med nu en X-ANDA?
Jag heter Annica och jag har passerat de 60 med några års marginal. 2019 är året då jag kastar mig ut och för att göra ett sista (?) karriärbyte. Hur lätt (eller svårt) är det att bli anställd igen? Hur är det att komma in i ett nytt arbetsgäng, lära känna dem, lära mig nya rutiner och att anpassa mig till ett annat företags värderingar och jargong.
Hur kom jag hit?
År 2010, efter dryga 30 år på Storstockholms Lokaltrafik (SL) i olika befattningar inom kommunikation, ekonomi och planering, avslutades min anställning där på det dotterbolag som ansvarade för kundtjänst och biljettkontroll. Efter att jag i åtta år varit bolagets vd valde politikerna i Stockholms läns landsting att upphandla verksamheten. De cirka 200 anställda skingrades för vinden och mitt vd-avtal upplöstes.
Själv har jag då en plan att bli ”min egen”. Jag startar därför en enskild firma. Ambitionen – att ”konsulta” – blir dock kortlivad. Just när jag fått mitt första kontrakt (som styrelseledamot i Norge), får jag genom kontakter ett erbjudande att komma på en intervju för en anställning. Den första intervjun leder till en till (med såväl vd:n som styrelseordföranden). Före jul blir jag erbjuden jobbet. Ett erbjudande jag inte kan tacka nej till. På nyåret är jag därför anställd på en arbetsplats med smarta och ambitiösa människor; i ett företag helt i linje med mina värderingar och som dessutom är i en intressant brytningstid med ökat politiskt tryck och med ägare med ett allt större intresse på miljö och återvinning bland Sveriges producenter, ägare och hushåll.
Och vad händer?
Vad jag inte vet är att samhällets intresse med åren övergår i en politisk långbänk som leder till sex år av olika utredningar som i sig skapar osäkerhet hos ägarna. Utredningarna böljar fram och tillbaka mellan olika handlingsalternativ och de får till slut ägarna att sätta ned foten och ta ett beslut om att ta fram en ny kommunikationsstrategi, en ny organisation liksom en ny ledning av kommunikationsenheten. För att göra en alltför lång historia kort innebär det beslutet att jag från april 2019 slutar på företaget.
Efter att ha funderat fram och tillbaka har jag landat i att jag vill hitta en ny anställning snarare än att aktivera min enskilda firma. Så under våren 2019 skriver jag in mig på arbetsförmedlingen och med stöd av Trygghetsrådet och min fackförening ska jag ta mitt nästa karriärsteg.