Ytterligare en utredning

”Fokus för Arbetsförmedlingen blir i det nya uppdraget att bedöma individers behov, besluta om anvisning till insatser hos andra aktörer, upphandla och samverka med sådana och att skapa förutsättningar för matchning mellan arbetssökande och rekryterande arbetsgivare”. Det skriver Ylva Johansson (S) i en debattartikel förra vecka den 9 maj, dagen då regeringen beslutade om ännu ett utredningsuppdrag för att se över Arbetsförmedlingen.

I en replik till debattartikeln hävdar Ursula Berge, Kristina Lovén Seldén och Adnan Habibija från Arbetsmarknadsutredningens referensgrupp där de ingått som fackliga företrädare, att det är ”Slöseri att bortse från den färska utredningen av arbetsmarknaden”. De hänvisar till den statliga arbetsmarknadsutredningen som i två och ett halvt år arbetat med med ett i stort sett identiskt uppdrag och menar att utredningen har producerat en kunskapsbank i hur såväl arbetsmarknaden fungerar som vad forskningen i Sverige och andra länder säger.

Den 30 januari presenterade utredningen sitt slutbetänkande ”Effektivt, tydligt och träffsäkert – det statliga åtagandet för framtidens arbetsmarknad”. Slutbetänkandet är baserat på kvalificerade antaganden kring hur arbetsmarknaden kan komma att förändras och lämnar en rad åtgärder inom åtta områden till hur det statliga åtagandet behöver utvecklas för att möta dessa förändringar.

Redan i januari hade Centerpartiet invändningar mot att utredningen föreslår att ställa privata och offentliga utförare mot varandra och de hävdade att lösningarna som utredningen presenterade inte är de som man kommit fram till i januariavtalet. Martin Ådahl (C) sa i en intervju i Arbetsmarknadsnytt (ägd av Svenskt Näringsliv) att ”Myndighetsrollen ska Arbetsförmedlingen naturligtvis fortfarande ha. Men själva förmedlingen ska, enligt januariavtalet, gå över till fristående aktörer”.

Min egen erfarenhet av Arbetsförmedlingen har hittills bara varit positiv. Deras hemsida är enkel att hantera och det var enkelt att boka möte med dem då jag anmälde mig som arbetssökande den 1 april. Det som var knepigt var att även försöka boka om mötet via nätet. Det gick konstigt nog inte. Där fick jag svaret att det skulle göras hos den handläggare som jag blivit tilldelad, trots att jag inte träffat hen eller byggt någon relation.

Handläggaren var mycket väl förberedd inför telefonmötet som vi hade samma vecka. Hade jag valt ett personligt möte hade jag fått lägga det två veckor längre fram, det ville jag inte. Att hålla mötet via telefon fungerade lika bra, eller kanske till och med bättre då jag slapp förflytta mig.

Efter mötet fick jag snabbt återkoppling med en handlingsplan som i huvudsak gick ut på att ta del av/hitta för mig relevant information på deras hemsida. De olika aktiviteterna gav en ännu mer positiv bild av AF:s kompetens, de har seminarier via webben både live och via play-tjänst, poddar av olika slag och mycket informativa texter. Att de därutöver även skulle hjälpa mig med att hitta jobb att söka var inget som jag hade en tanke på. Men visst, namnet ger en ju föreställningen att de ska förmedla jobb.

Jag har fått rådet att söka jobb hos arbetsgivare som jag gärna vill arbeta hos. Deras hemsidor brukar ha annonser om lediga jobb. Men det har jag ännu inte hunnit med. Jag har fullt upp med att söka de arbeten som jag hittar i AF:s Platsbank såväl som i olika rekryteringsfirmors söktjänster. Denna vecka har jag sökt fyra olika tjänster och jag arbetar med ytterligare en som ska in på måndag. Alla tjänster är i linje med det jag gjort tidigare.

Jag har i veckan också fått två nej-tack svar, en på en tjänst jag sökte i början av april och en jag sökte i slutet av april. Det är verkligen olika handläggningstid på de olika tjänsterna. Av nu sökta 24 tjänster så har jag fått avslag på åtta. 15 har ännu inte svarat. Min rådgivare säger att jag ska räkna med två-tre veckors handläggning och om jag inte fått svar då kan jag ringa upp. Det betyder att jag nu bör följa upp sju av mina ansökningar.

Från handlingsplanen har jag i veckan gjort sista aktiviteten som är kvar innan nästa möte som jag ska boka in med Arbetsförmedlingen. Jag har sett filmen ”så här fungerar A-kassan”. Det trodde jag inte riktigt att jag behövde, men den visade sig att jag hade fel (se föregående inlägg). Veckan avslutades med att jag fick brev från Bliwa som nu godkänt min ansökan om inkomstförsäkring. Den kommer ge ett välkommet tillskott i 280 dagar.

Arbetsmarknadsutredningen avslutar i sin tur sin redovisning med följande förslag: ”Utredningens samlade förslag motiverar ett nytt namn som bättre avspeglar myndighetens uppgifter än vad namnet Arbetsförmedlingen gör. Utredningen bedömer att namnet Arbetsmarknadsmyndigheten på ett tydligare och mer övergripande sätt sammanfattar myndighetens ansvarsområden i jämförelse med det nuvarande”

Jag tycker det är ett mycket rimligt förslag som borde genomföras trots att regeringen går vidare med en ny utredning. Att ha kvar Platsbanken som en offentlig källa för arbetsgivare och arbetssökanden att hitta varandra skulle fortfarande kunna vara möjligt även om en sådan konkurrerar med de söktjänster som olika rekryteringsföretag har.

Jag undrar om det utredningsuppdrag regeringen nu gett kommer innebära att slutbetänkandets kunskapsbank användas istället för att man börjar om från ett vitt papper. Förre utredaren Cecilia Fahlberg fick, när slutbetänkandet presenterades, frågan om hon inte var rädd att utredningen skulle hamna i papperskorgen med anledning av Januariavtalet mellan S, MP, C och L. Hennes svar var att utredningen tillför mycket ny kunskap och nya perspektiv som kommer vara till stor användning. Låt oss hoppas att hon har rätt. För oss skattebetalares skull.

Solen skiner och helgen ska bli fin. Jag avslutar dagen med att se på ett filmklipp som jag fått via Add-Age på LinkedIn. Jag tipsar gärna genom att bjuda på en länk till denna för ett du ska få ett skratt du också. Obama får i klippet hjälp att börja söka jobb efter tiden som president. Han är ju ändå 55 år och kan behöva all hjälp han kan få…