Jätteproppen Orvar

Jag har fått en ovana att sätta på TV:n mitt i natten när jag vaknat för att gå på toaletten och sedan ska somna om igen. TV-ljudet, speciellt när det är ”pratprogram” gör det enklare att snabbt somna om igen. I natt blev det svårare då jag hamnade mitt i en repris av programmet ”Köttberget checkar ut.”

Programmets titel baserar sig på en föreläsning av Per Nuder (då finansminister) som på ett frukostmöte med bankfolk i slutet av år 2004 jämförde 40-talisterna med ett köttberg som skulle födas av 60-talisterna. Talet spelades in och väckte stora rubriker i kvällspressen.

Frågan som programserien vill belysa är ”Vad åstadkom ”köttberget-generationen” egentligen och vad ställde de till med?” Serien som sändes första gången 2015 leds av nyhetspresentatören Claes Elfsberg och han intervjuar tolv färgstarka och tongivande 40-talister. 12 personer som är födda på 40-talet och som ”vägrar checka ut”.

Avsnittet jag ramlar in i mitt i natten är intervjuerna med Jan Carlzon (fortfarande kallad SAS-Janne vilket han med rätta är stolt över) och Antonia Ax:son Johnson (arvtagare till Johnsonkoncernen och Sveriges rikaste kvinna – åtminstone 2015). Två intressanta och mycket tongivande personer, så du kan förstå att det tog tid innan jag kunde somna om.

När jag nu vaknat på morgonen sänds ytterligare ett avsnitt i programserien. Claes intervjuar denna gång Gudrun Schyman och Carl Bildt, båda födda i slutet av 40-talet och programmet handlar mycket om den politiska omvärlden, om EU och om Berlinmurens fall. Alla intervjupersonerna är fortfarande aktiva och i högsta grad anställbara.

När vi gått in i november (idag är det allhelgonaafton) kan jag räkna in att jag skickat iväg 80 jobbansökningar sedan årets början. Närmre 60 av dessa har i slutändan lett till att jag fått ett tack-men-nejtack mejl. Sex tjänster har jag blivit intervjuad för. En av dessa har jag intervjuats till två gånger. En styrelsepost på Naturskyddsföreningen som är oavlönad men som jag fick.

Läs även: karriärbytarstatus

De dryga 20 tjänster som jag inte fått svar från hade jag tänkt höra av mig till, men så har det inte blivit. Varför? Ja, 12 av dem är tjänster som jag sökt i september. Jag ser att rekryteringsprocessen ofta drar ut flera veckor. En av de bättre ”tack-för-din-ansökan” mejlet jag ibland får beskriver hur den fortsatta processen går till och när man kan vänta besked.

Ett exempel är det jag fick den 29 oktober som löd: Vi bekräftar härmed att din ansökan för tjänsten Kommunikationschef hos oss har mottagits. Vid ansökningstidens slut vidtar nästa steg med matchning och urval av ansökningarna i enlighet med kravprofilen. Du får besked om den fortsatta processen inom två veckor från sista ansökningsdatum.

I veckan som kommer ska jag ägna två dagar för olika aktiviteter med Naturskyddsföreningen (det är dels styrgruppsmöte och dels styrelsemöte som planerats in samma vecka). Dessutom ska jag gå på Företagsmässan i Älvsjö där jag anmält mig till fyra olika seminarier. Därutöver ska jag delta i ett lunchseminarium och en orienteringsutbildning, båda arrangerade av Styrelseakademien i Modern ekonomistyrning.

Ekonomiutbildningen påstås på ett pedagogiskt sätt komma att lära mig företagsekonomi ur ett styrelseperspektiv. Metoden bygger på Bonanza-metoden och ska ha sitt stöd i inom kognitiv vetenskap. På företagsmässan har jag anmält mig till fyra olika seminarier. Mässa och seminarier är gratis för dem som bokar sig för en entrébiljett via hemsidan.

Helgen firar jag i Göteborg där jag hoppas på en riktig kulturhelg. Det blir teater och shower för hela slanten. Även knoppen måste ha sitt. Veckans träning blir alltså att jag kommer vandra Avenyn upp och ner ett antal gånger. Inte helt fel det heller. Jag önskar dig en härlig helg och att du tar hand om nära och kära.