”Vad är det för känsla ni har just nu?” Samtalsledaren ställer frågan till oss 18 som samlas hos IHM för att få återkoppling och utifrån den lägga fast en handlingsplan för att bli bättre som ledare. Svaren som deltagarna ger är: ”Nyfiken, nervös, förväntan, glad, trött, positiv, pirrig och spännande.”

Inledningen går därutöver åt till att presentera oss själva för de andra närvarande. Vem vi är, vad vi gör, tre ord som beskriver oss som ledare och dessutom därutöver alltså vilken känsla vi har i kroppen. ”Tiden mellan två arbeten är för mig tid för personlig utveckling. Jag passar på att använda denna tid för att lära mig mer, detta är ju tid som man normalt inte har”. Av de 18 deltagare är det en person till som, liksom jag, är arbetssökande och som passar på utnyttja tiden.
De övriga deltagarna arbetar i huvudsak inom kommuner och landsting (ganska naturligt eftersom dagarna är organiserade av IHM i samarbete med min fackförening Vision). Ett 10-tal av de närvarande kommer från Stockholm, resten är från övriga landet. De ska sova över på hotell inför dag två.
På detta ”chefsprogram” får vi återkoppling på det test som vi (och de personer som vi uppmanats att välja ut) gjort under september med hjälp av IHM. Jag har valt tre före detta chefer, tre kollegor, tre medarbetare och tre vänner. De 12 har hjälpt mig genom att bedöma hur de uppfattar min ledarstil kopplat till emotionell intelligens (EQ).
Rapporten vi får ligger till underlag för att arbeta fram ett handlingsprogram. I gruppen går vi igenom de kriterier som vi blivit bedömda efter. Av dessa 10 kriterier är det fyra som har större tyngd. Dessa kriterier är optimism, självkontroll, relationsförmåga samt empati. På dessa bedömer jag mig själv högre än mina respondent på områdena optimism och självkontroll.
Det intressanta är att för de 10 kriterierna totalt är mina bedömningar lika med dem som gjorts av mina tidigare chefer och kollegor. Däremot är bedömningarna från medarbetare och andra respondenter högre än dem jag gjort själv. Är det bra eller dåligt? Jag landar i att jag tror det är bra.
Nu när jag gjort ett första utkast till handlingsplan kommer jag att göra ytterligare analyser av materialet och då avgöra om jag behöver fördjupa mig ytterligare i resultatet. Jag har också funderingar på att göra en presentation under rubriken testresultat ovan här på webben.
När det gäller min jobbsökning kommer det i förrgår (en 18 september) ett mejl med ärendemeningen: Rekryteringen avbruten. I mejlet står det: ”Vi har beslutat att lägga ner rekryteringen på grund av ändrade förutsättningar. Du är välkommen att åter söka jobb hos oss”. Det är en av veckans tre negativa mejl som jag fått som återkoppling på tjänster jag sökt.
Den 18 får jag också ett nej-tack mejl på min ansökan som Enhetschef: ”Det har kommit nära 200 ansökningar till tjänsten som Enhetschef. Det betyder att vi har fått in en stor mängd kompetenta och erfarna kandidater. Vi vill bara på detta sätt meddela att vi nu har gått vidare med ett mindre urval av sökande, däribland tyvärr inte du. Vi återkommer med definitivt besked när tjänsten är tillsatt”.
Dagen efter, det vill säga igår får jag också ett nej-tack även på min ansökan till ett vikariat. Bara just det faktum att det var ett vikariat (även om det var till en mycket spännande tjänst) trodde jag skulle innebära att jag kanske skulle ha en chans att åtminstone komma på en intervju. Men så blev det inte, inte denna gång.
”Jag vill meddela att tjänsten som vikarierande handläggare hos oss nu är tillsatt med en annan sökande. Denna gång hade vi långt över 100 sökande. Vi vill tacka dig för att du valt att göra en ansökan hos oss och för ditt intresse av oss som arbetsgivare.” Det verkar vara många som söker nya jobb nu.
Jag misströstar just nu något då det gäller jobbsökande och anmäler mig istället till TRR-seminarium med rubriken: Personligt varumärke för chefer. Den ska hållas i slutet av månaden och det ska bli spännande att höra Pia Lanneberg dela med sig av sina främsta tips för att bygga ett starkt chefsvarumärke. Jag får ta nya krafter i mitt jobbsökande – nästa vecka.
