Carl Benedikt Frey, forskare på Oxford Martin Citi Fellow vid Oxford University, inleder seminariet som förra veckan arrangerats på Tekniska museet av Futurion. Rubriken är ”Teknikfälla eller innovationsmotor – klarar arbetsmarknaden och demokratin automatiseringen?” Seminariet ska behandla hur vi i Sverige kan hantera automatiseringens utmaningar.

Futurion är TCO:s och TCO-förbundens tankesmedja för framtidens arbetsliv. De vill bidra med kunskap och stimulera debatt i frågor som rör tjänstemännens framtida utmaningar på arbetsmarknaden. Som ett led har de nyligen haft en intressant debattartikel i DN.
Läs mer här: Futurions tre lösningar om hur vi framtidssäkrar jobben
Carl Freys bok, skriven tillsammans med Michael Osborne, ”The Technology trap”, bygger på en undersökning som genomförts där 47 % av jobben i USA konstaterats är möjliga att automatisera. Sedan undersökningen gjordes har nog också fler av dem redan blivit det. Carl jämför denna han kallar, fjärde revolutionen med den industriella revolutionen och han för en diskussion kring att revolutionen är i grunden något gott.
Men det man trots det måste ta med i beräkningen är att industrialismen tog jobb från arbetarklassen och lönen följde inte med för dem som hade jobb. Enligt Carl så påverkades vi av denna snedfördelningen under cirka 70 år. Han är optimistisk i det långa loppet, men vi måste förstå att det loppet kommer bli långt.
Redan nu är inkomstklyftorna större än någonsin i USA och England och historien lär oss att värre kommer det att bli om införandet av AI inte hanteras rätt. Om arbetarklassen drabbas av en nedgång i arbetstillfällen och lön kan man vara säker på att detta kommer gagna populisterna.
Carl visar en lista på över ca 700 yrkesgrupper som det går att automatisera. Vissa av dessa är redan automatiserade. Jag fastnar speciellt för yrkesrollen fotomodeller där han visar bilder över tre unga tjejer på ett foto. Det man ska veta är att fotot inte är taget av levande människor utan sammansatt av automatik. Tanken svindlar.
Läs mer här: debattartikel Dagens Nyheter
Näringsministern Ibrahim Baylan är nästa talare och han berättar om ett antal samverkansprogram som regeringen beslutade om i somras och som nu rullar igång. Jag funderar på om jag via min fackförening skulle kunna nästla mig in i någon av grupperna. Jag noterar att jag ska ta kontakta dem med min fundering.
Näringsministern och Susanne Ackum, ordförande Wallenberg-initiativet Forum för Omställning fortsätter med ett samtal om att regeringen ännu inte tagit fram en Digital vision och Susanne undrar om det ska behövas en kris för att det ska bli aktuellt. Jag håller med. Hur kan man välja rätt aktiviteter om an inte vet vart man ska?
Susanne pushar för Digital@idag genom vilken de vill bidra till att stärka Sveriges förutsättningar att möta de stora förändringar som sker inom företag, på arbetsmarknaden och i samhället som en effekt av digitalisering, automatisering och nya affärsmodeller.
I en artikel i Svenska Dagbladet skriver de ”Lyckas vi i Sverige med omställningen så kan nya jobb skapas. Om vi inte agerar kan vi tappa ett stort antal arbetstillfällen”. Jag är helt övertygad om att de har rätt och att en strategi måste läggas fast av regeringen så att inte kommuner och företag drar åt helt olika håll i arbetet och att inte ännu fler kommer bli arbetssökande till allt färre jobb.
Det avslutande samtalet med en panel bestående av Susanne Ackum, Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova, Carl Melin, forskningsledare Futurion leds av Mia Odabas. När det gått närmre två timmar av seminariet och det börjar närma sig sitt slut skriver jag i mitt anteckningsblock ”Oj, vad fort tiden gått”.
När seminariet är slut och kamerorna stängts av bjuds det på mingel, kaffe och nybakta kanelbullar som smälter i munnen. Därefter får vi en guidning i utställningen Robots. Seminariet är direktsänt i SVTForum och är du intresserad av att ta del av det som sades så leta fram sändningen den 11 september. Väl där letar du fram starttiden 13:00. Hoppas du tar dig tillfälle att se seminariet. Jag rekommenderar det.
