Kompetensutveckling eller omskolning

13:30 sätter jag mig framför SVT2 för att se reportage från Almedalen. Saco håller ett seminarium med titeln: Passé vid 43? SVT sänder mellan 10 och 15 dagligen olika seminarier. Detta seminarium ska enligt tablån handla om den stora bristen på arbetskraft. Och det trots att vi helst ska jobba till 75 visar forskningen att arbetsgivarnas intresse avtar redan när de sökande fyllt 43 år.

På seminariet deltar Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, Göran Arrius, ordförande i Saco, Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot, Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef Företagarna samt Lena Maier Söderberg, chefsjurist Saco och Ana Andric, utredare Saco. Med titeln som grund har jag inbillat mig att man ska debattera resultatet av forskningen och analysera orsakerna. Men tji vad jag bedrar mig.

Göran Arrius inleder med ett brandtal mot ändringar i LAS samt risken för och konsekvenserna av eventuella förändringar. Lena Maier Söderberg och Ana Andric fortsätter med att presentera ett SACO-förslag till kompetensutvecklingslag som de tänker ska vara semidispositiv, det vill säga som kan avtalas bort om man skriver ett kollektivavtal.

Jag inser snabbt att SACO valt rubriken för att kunna agitera mot ändringar i LAS och för detta förslag till kompetensutvecklingslag som de tänker ska ge arbetsgivaren en skyldighet att ge systematisk kompetensutveckling i samråd med fackliga företrädare. De vill att lagen ska få fler arbetsgivare att arbeta långsiktigt och strategiskt med kompetensutveckling.

Lena och Ana lyfter även fram vikten av kompetenskartläggning och kompetensvalidering. Detta menar de ökar de anställdas produktivitet och ger underlag för relevant utbildningsutbud. Med lagen ska utbudet öka, bli mer flexibelt liksom öka möjlighet till distansutbildning. Man vill också se fler enstaka kurser.

De hävdar också att incitamenten till utbildningsanordnare behöver ökas. Samhället måste ge bättre incitament för kostnaderna för utbildning, till exempel genom att ge avdrag för arbetsgivare. Men man föreslår även avdrag för valideringsinsatser/kompetenskartläggningar. För arbetstagarna måste utveckling vara relevant och de måste få tid att kompetensutvecklas.

I panelen som följer säger bland annat Barbro Westerholm att Sverige hör till en av de mest fördomsfulla länderna. Ylva Johansson säger att arbetsmarknadens parter borde vara dem som i förhandling kommer fram till lösningar istället för ändringar i LAS. Patrik Nilsson från Företagarna anser att företagen konkurrerar allt mer och att kompetensutveckling är ett konkurrensmedel. Men kompetensutveckling ska inte bara vara kurser.

Göran Arrius menar att det måste finnas krav på företagare och arbetsgivare att utveckla sin personal och jämför med bilbälteslagen som fått i stort sätt alla att använda bilbälte. Den föreslagna kompetensutvecklingslagen räknar han med ska ha samma effekt.

Patrik menar, inte förvånande, att det är svårt att stifta en sådan lag trots att det är fel att visa företag inte kompetensutvecklar. Dessa måste fås att inse att kompetensutveckling behövs för att företaget ska finnas kvar i framtiden. De anställda har också ett ansvar att öka sin kompetens. Han hävdar också att man inte behöver göra stora ändringar i LAS turordningsregler. Det är viktigare att se till att man kan göra några fler undantag och få lättare att säga upp anställda på grund av personliga skäl.

Även om det är en intressant diskussion undrar jag återigen över seminariets rubrik och om man väljer rubriken för att kunna debattera LAS. Jag tycker inte att man diskuterar orsaken till forskningsresultaten och vad de kräver för åtgärder. Panelen hoppar direkt från problem till en av flera lösningar utan att göra problemanalysen tillräcklig djup.

Jag drar mig till minnes ett annat seminarium i våras där en undersökning som Anders Carlander, forskare på SOM-institutet redovisade gav vid handen att endast 10 % instämde i påståendet: Jag räknar med att behöva omskola mig. Hela 40 % ansåg påståendet helt felaktigt. Resultatet blev helt omvänt för påståendet: Arbetsgivarna borde alltid vara skyldig att erbjuda medarbetare kompetensutveckling och vidareutbildning.

På samma seminarium pratade man om behovet av att omskola sig, det vill säga lära sig ett nytt yrke. Var fjärde respondent tror att man kommer behöva det. Men omskolning är inte att kompetensutveckla sig. Det gör man inom samma yrke. Med en framtid med AI och digitalisering så måste vi räkna med att omskola oss fler gånger under yrkeslivet. Det är inget som verkar behandlas i den av SACO:s föreslagna kompetensutvecklingslagen.

Igår anmälde jag mig till tre kurser som ska både kompetensutveckla mig OCH omskola mig. Dels en utbildning i Agil projektmetodik dels två kurser i ledarskap i en digital värld. De ska bli spännande att lära nytt under kommande höst. Nu packar jag klart för och i morgon bär det av till Visby för att se seminarierna live och även träffa en rekryterare för en tjänst som verkar spännande. Håll tummarna.