Efter de fyra olika intervjuer jag blivit kallad till börjar jag fundera över det intressanta i att dessa i huvudsak är inom andra yrken än inom kommunikation. Kan det vara så att jag ska välja bredare ”scoope” när jag tittar på intressanta annonser? Av de tjänster som jag hittar i en genomsökning, plockar jag fram 17 olika intressanta annonser som har ansökningsdag under juni. En del av dem har en större bredd än dem jag tidigare valt ut.
När jag nu börjar gå igenom dem så tvekar jag. Flera är fortfarande inom kommunikation men en del är något mindre kvalificerade än dem som jag sökt tidigare och framför allt mindre kvalificerade än min kompetens. Jag plockar bort fyra på direkten. Det är ingen idé att söka några jobb som jag ändå inte passar till eller som jag inte kanske ens vill ha.
Fördelen med min situation är ju att jag kan unna mig lyxen att välja och vraka. Inte så att erbjudandena står som spön i backen, tvärtom. Men jag har inte heller ett så ekonomiskt kärvt läge att jag måste söka ett arbete för att få mat på bordet. Det är bättre att söka ett som jag verkligen kan brinna för.
I början av veckan får jag möjligheten att gå på intervju för ett arbete som verksamhetsutvecklare. De söker tre stycken och jag är först ut på intervjuerna som de ska genomföra. Intervjun var trevlig, men ger mig lite tankeställare kring min syn på AI och på min knappa erfarenhet av agil projektledning som jag måste fundera mer på.
Läs mer om min intervju.
En av tjänsterna söker jag under måndagen. Under tisdagen fortsätter jag gå igenom de tjänster som har sista ansökningsdag under veckan. Jag väljer ut ytterligare två tjänster och bestämmer mig för att lägga en i arkivet.
På torsdagen har jag möte med min rådgivare på TRR. Det blir ett lättsamt möte där vi pratar om mitt upplägg inför sommaren. Jag frågar efter tips om branscher som det kan vara lättare att komma på intervjuer i. Det vill säga där antalet sökande per tjänst inte är fullt lika många.
Rådgivaren tycker frågan är svår men föreslår fastighetsbranschen och mediesäljare som två alternativ. Jag drar mig till minnes att i min hög av intressanta uppgifter finns i alla fall ett jobb inom fastighetsbranschen. Vi pratar också om kurser som kan vara av intresse. Både sådana som hen sökt och sådana som jag sökt.
Rådgivaren har sökt en kurs om AI vilket låter intressant. Jag berättar också att jag under eftermiddagen anmält mig till SR:s presskonferens om vilka sommarvärdar som ska prata i sommar. Efter mötet går jag till Berwaldhallen och deltar i presskonferensen. Det är intressant och jag känner att jag har mycket att lära av ett sådant event med så mycket media.
Efter presskonferensen promenerar jag hem genom stan. Trots att regnet hänger i luften är det ändå skönt och stan är full av turister. När jag kommer hem går jag in på Antagningen.se och hittar dels den kursen som rådgivaren anmält sig till dels en kurs i Agil och Lean projektledning. Jag anmäler mig till båda.
Samtidigt börjar jag granska erbjudandet från TRR som säger att man som arbetssökande och över 40 kan söka ersättning för studier. Det skulle också kunna vara av intresse om det är så att jag inte inom en närtid får någon anställning. Det finns så många kurser utöver dem jag sökt som jag gärna skulle vilja kunna gå.
Enligt TRR-online har TRR från januari 2019 förbättrat stödet till klienter som behöver gå vägen via studier till ett framtida jobb. Vd:n Lennart Hedström säger på TRR-online att det här en fantastisk möjlighet att kunna utbilda sig mitt i livet. Erbjudandet låter alltså spännande och jag känner att jag vill forska mer i det.
TRR Studieersättning ges till den som har fyllt 40 år och gäller studier på minst en termin. Ersättningen kan ges under maximalt fyra terminer. Tillsammans med studiestöd från CSN ska ersättningen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin ett och två. Därefter upp till 50 procent under termin tre och fyra.
Det låter bra, men så ser jag att maxersättningen är ett fribelopp. Fribeloppet för 2019 under en termin är är 90 075 kronor för 20 veckors studier med studiemedel, givet om jag ska studera på heltid. Motsvarande belopp för studier med studiestartsstödet är 74 400 kronor. Jag inser att det inte är ett rimligt alternativ för mig. Men det är klart, för andra är det bättre än inget.
När jag läser informationen ser jag även att man som arbetssökanden (fast de skriver arbetslös) kan studera med Studiestartsstöd. Det är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att läsa in en gymnasieutbildning för att därigenom öka chanserna till jobb. Hemkommunen bedömer vilka som tillhör målgruppen för studiestartsstödet. Inte heller det är alltså aktuellt för mig, men det kan vara bra att veta för dig som läser att möjligheterna finns för stöd när man vill eller måste byta karriär.
Efter att jag under fredagen sökt två ytterligare tjänster (varav ett är det på fastighetsbolaget) väljer jag att göra helg. Jag tänker nu ta mig ut till Spånga IP och gå på Järvaveckan för att se hur den kan mäta sig med Almedalen. Om inte annat så kommer kvällen där att avslutas med en föreställning av parkteatern. Det låter väl som en härlig kväll i solskenet.