”I framtiden är dina färdigheter viktigare än ditt yrke” med de orden avslutar efter lunch Carl Melin, forskningsledare på Futurion, sitt föredrag på A-kassan Visions föreningsstämma i Westmanska palatset. I ett slag är jag tillbaka i ett annat seminarium i mitten av 90-talet där föredragshållaren säjer att vi ”i framtiden inte kan förlita oss på att få vår inkomst från ett yrke utan från den kunskap vi har”. Den föreläsaren är före sin tid, men hen har i sig inte fel.

Vi är dryga 30 personer som samlas i Westmanska palatset strax efter halv tio på tisdagen. Dagen som ska avslutas med föreningsstämma för min A-kassa ska börja klockan 10 och kassan bjuder på fika, juice och en smörgås före samling. Jag slår mig i slang med P., ett ombud från Stockholms stad som varit ombud i en fyra-fem år. Hen berättar om sina erfarenheter.
P. har sin bakgrund som grafiker innan luften ”gick ur” yrkesgruppen som fick hen att söka arbetet inom staden. Hens tidigare arbete var som grafiker på DN, vid samma tid som min morbror också var anställd där, men P. kände honom inte. Vid den tiden var de 400 grafiker på tidningen. Den yrkesgruppen om någon fick verkligen erfara att färdigheten var viktigare än yrket.
Dagens första två timmar ägnades åt att få information om A-kassan. Information om vad som händer i verksamheten, i omvärlden och annat som är relevant inför stämman. Informationen inleds med lite bakgrund för att få en kontext. Till exempel att det för närvarande finns 26 olika kassor. Med sina ca 140 000 anslutna, är Visions A-kassa den sjunde största.
När man ansluter sig till A-kassan så försäkrar man sin inkomst. Det vill säga man försäkrar sig för att ha en ekonomisk grundtrygghet, om man skulle förlora sitt arbete. Försäkringen är frivillig, men trots fördelarna så väljer närmre 500 000 att inte teckna denna försäkring. Kassan har enligt lag skyldighet att vara fristående från fackförbundet och får dessutom inte gå med vinst. Det är Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som utövar kontroll på att kassorna lever upp till lagstiftningen.
Rutinen är sådan att Arbetsförmedlingen anmäler till A-kassan att de fått en anmälan om arbetslöshet. A-kassan skickar ut ett ”paket” till anmälaren om vad denne ska göra för att få ut försäkringsersättningen. Den arbetssökande beställer ett arbetsgivarintyg från sin arbetsgivare och när detta kommer i retur granskar hen det och sänder det vidare till A-kassan. All konversation med A-kassan sker i huvudsak via tjänsten ”Mina sidor” för oss som har bank-ID. 97% av alla handläggningar sker på detta sätt. Övriga 3% sker via gammal hederlig brevväxling.
Den automatiserade handläggningen har inneburit en kraftig besparing av personal på min A-kassa. Från att ha varit knappa 60 personer anställda 2014 är man nu 39. Av dessa är 14 stycken utredare som har till uppgift att utreda och godkänna ansökningarna. Målet är att man ska kunna ge beslut inom fyra veckor, det vill säga före kommande månadsskifte efter ansökan.
Under 2018 har man haft knappa 6000 ersättningstagare som tillsammans fått ersättning för dryga 500 000 dagar. Det innebär att varje arbetssökande får 84 dagars ersättning. Med dessa och ytterligare 6 karensdagar blir alltså tiden ”mellan jobb” i genomsnitt 4,5 månader. Om jag skulle hamna på snittet så skulle jag alltså kunna se fram emot en ny karriär i mitten av augusti.
Jag måste säga att till och med jag är tveksam till om det i mitt fall är möjligt med 4,5 månad. Speciellt som det är mitt i sommaren. A-kassan betalar ut efter den tidrapport som jag lämnar veckovis. Utöver tidrapporten till A-kassan ska jag som arbetssökande en gång per månaden avrapportera aktiviteter jag gjort enligt min handlingsplan och de jobb som jag sökt.
Arbetsförmedlingen, AF är dem som ska rapportera till A-kassan om jag inte följer handlingsplanen eller söker ett rimligt antal jobb per vecka. Kassan gör inga egna kontroller utan förlitar sig helt på rapporterna från AF. Kassan blir därför ibland felaktigt uthängd i medier som ”den felande länken” när det egentligen är AF som missat att rapportera misstankar om fusk eller att inte den arbetssökande följer handlingsplanen.
Cirka 7300 rapporter skickades från AF till A-kassan förra året. Av dessa lämnades 5200 utan åtgärd. Så man skulle kunna anta att det ändå är få som fuskar eller gör fel. Endast 31 av de kvarvarande är så grova att de leder till polisanmälan. Det förklaras med att straffvärdet för fusket är så lågt så det bedöms som meningslöst att driva som polissak.
Hur ser man då på framtiden och den diskussion som är angående AF och det så kallade januariavtalet. Ja, en viss påverkan blir det naturligtvis för de anslutna, men mycket sker redan i dag digitalt och det troliga är att AF:s teknik utvecklas ännu mer. Kassans organisation påverkas inte så mycket alls då AF:s myndighetsutövning fortfarande ska ligga på dem, men kanske kommer kostnaden för att utveckla tekniken ytterligare att öka.
Förmiddagen gav mg en bra överblick och bra diskussioner och dessa fortsatte efter lunchen som alltså inleddes med föredragshållaren från Futurion. Han fokuserade på att redovisa deras sammanställning av forskning kring AI och digitaliseringen. Ska vi vara rädda eller beredda? Bland annat redovisade han undersökningar från USA som pekar på att hälften av arbetare kommer vara frilansare år 2027. 35% av kompetensen som de anställda behöver kommer ändras fram till 2020.
Och när det gäller att vidareutveckla sig måste man vara beredd på att halveringstiden på förvärvad kompetens är fem år. Framtidens färdigheter är att vara nytänkande, konstnärlig, social och att ha förhandlingsförmåga, övertalningsförmåga och medkänsla. Det är väl knappast mycket av det man kan utbilda sig till? Jag anmälde mig till deras nyhetsbrev för de verkar göra en hel del intressanta rapporter.
Efter en kort redovisning av representant från serviceorganisationen Sveriges A-kassor, hölls själva stämman, en ganska traditionell sådan där jag var en av 18 närvarande ombud. Dagen avslutades med tårta och alkoholfritt bubbel, det är ju ändå så att denna A-kassa firar 50 år. Hur har du det själv med din trygghet? Är du med i en A-kassa?
