”Det finns forskning som visar att åldersdiskrimineringen börjar redan i 40-årsåldern. Samtidigt lever vi allt längre och arbetsmarknaden skriker efter kompetens. Det hänger inte ihop och är ett samhällsekonomiskt slöseri. Vi måste ha en arbetsmarknad där alla som vill jobba också får jobba”, säger Annika Strandhäll, socialminister och ordförande i Pensionsgruppen.
Idag har jag varit arbetssökande i 30 dagar. Under månaden som gått har jag sökt 10 jobb. Mestadels som chef inom kommunikation. Av inskickade ansökningar har jag fått svar från en. Svaret var ett vänligt ”tack, men nej tack”. Därutöver har jag också fått ett mejl med innehållet: Hej Annica, tyvärr har rekryteringen dragit ut på tiden. Vi återkommer till dig med mer information så snart vi har möjlighet, mvh…
Jobbsökeriet under projektnamnet ”Utmaning2019”, är i alla fall igång. Erfarenheterna hittills kan sammanfattas med att jag tycker Arbetsförmedlingen, AF, är mycket bra (speciellt med tanke på de besked medarbetarna fått kring förslaget som meddelandes vid månadsskiftet mars/april, om nedläggning av 132 kontor och som måste påverkat de anställda.
AF har en stilren hemsida med mycket information i olika former. Där finns skriftliga artiklar, webbinarier och poddar. Allt proffsigt gjort. Min förhoppning var att komma på möte med en arbetsförmedlare, men det gick mycket fortare att få mötet till stånd genom att boka in ett telefonmöte. Smolket i bägaren var att jag inte kunde boka om mötet via dator, som jag skulle ha behövt, utan om det skulle göras så behövde jag ringa handläggaren direkt (en handläggare som jag ännu inte träffat), så jag flyttade på det andra mötet som blivit förlagd samtidigt.
Trygghetsrådet, TRR, har fungerat som klockan, bra möten med rådgivaren, bra hemsida för mig som inskriven. En som innehåller mycket matnyttiga råd och tips och en bra jobbdatabank. Första sökresultatet gav mig förslag på över 1100 arbeten så jag måste smalna av mina önskemål för att få antalet förslag hanterbart. TRR erbjuder också seminarier och utbildningar. Och min AGE betalas ut redan första veckan.
A-kassan har varit något mer långsam i sin handläggning. Det gick 25 dagar från anmälan till godkännande. Att-göra-listan blev lång (16 poster) liksom de mejl (22 stycken) som skickades fram och tillbaka mellan mig och a-kassan. Frågorna i mejlen ledde också fram till att jag måste inhämta intyg från arbetsgivare, styrelseordförande och skolor. Jag gissar på att arbetet tagit närmre två effektiva arbetsdagar.
10 sökta tjänster är inget som jag ännu kan göra någon faktabaserad analys på. I IFAU:s rapport daterad 2017-05-24 redovisas konsekvenserna av ett fältexperiment, där över 6 000 fiktiva jobbansökningar skickades till arbetsgivaren som hade en utannonserad vakans. Ansökningarna gavs slumpmässigt information om ålder (i intervallet 35–70 år) och kön. Svaren registrerades för att skatta efterfrågan på kvinnliga och manliga arbetssökande i olika åldrar.
För att bättre förstå resultatet och dra slutsatser kring varför arbetsgivare diskriminerar, genomförde de två forskarna från Linnéuniversitetet i Kalmar och från Uppsala universitet, en enkätundersökning, där arbetsgivare ställdes inför frågor bland annat om hur de uppfattar anställda i olika åldrar. Enkäten genomfördes 2016 och av 3937 enkäter besvarades 1344.
Studien bekräftar åldersdiskrimineringen och forskarna frågar sig om det finns en alternativ förklaring till de effekter som studien gav vid handen. Till exempel om det kan vara att det skulle vara dyrare att anställa äldre arbetstagare än yngre. I Sverige är lönesättning inte kopplat till ålder, inte heller tjänstepensionspremie. Utbildningskostnad för någon som inte stannar länge verkar inte heller vara en faktor som bedöms viktiga för de yrken som studerats.
Det kan ju ändå vara så att vissa arbetsgivare upplever äldre arbetstagare som dyrare att anställa vilket i så fall bara blir ytterligare ett exempel på statistisk diskriminering. I sina slutsatser finner forskarna att det finns en stark negativ ålderseffekt i samtliga yrken som de undersökt. De kommer också fram till att åldersdiskriminering på arbetsmarknaden inte handlar om att vara äldre (55+), utan snarare om att inte vara ung, (under 40–45 år).
Läs också: Passé vid 43
Via en ”kollega” som också är arbetssökande blir jag tipsad om facebookgruppen Addage som är ett nätverk för kvalificerade arbetssökanden i åldern 45 – 64 år. Ambitionen med nätverket som skapades i september 2016 är att lyfta gruppens talan, skapa nätverk medlemmar emellan, ge tips och råd men också att bli en rekryteringsplats för företag.
Gruppen bjuder in till träffar då och då för att ge varandra råd. Senast i början av april kom 14 av de över 600 som är medlemmar i FB-gruppen. På mötet diskuterades bland annat att kunna identifiera fördomar om erfarenhet och kompetens för att motbevisa dessa i vår egen kommunikation. Fördomar som till exempel dem som IFAU:s rapport från 2017-05-24 visade på, det vill säga:
Inlärning, flexibilitet och driftighet som är de tre egenskaper som arbetsgivare, i den enkät som IFAU refererar till, tror försämras med åldern. För de övriga sju egenskaperna i enkäten tyder arbetsgivarnas svar på att dessa faktorer inte försämras markant med åldern.
Detta är fördomar, men om egenskaper och inte om erfarenhet och kompetens. Men om det påverkar valet av yngre krafter liksom bortvalet av äldre, så är det fördomar som ska bekämpas. I mitt fall är det fortfarande de tre egenskaperna som jag ser som mina styrkor. Hur ser du på dessa egenskaper. Hur rankar du dem i din topplista?