Är interim det nya svarta?

Det var onsdag och jag går genom Gamla stan. Jag har hörlurar i öronen och jag lyssnar på Ison Glasgows sommarprat från 2012. Aprilsolen värmer mitt ansiktet och jag kryssar mellan turister och transportbilar som ska leverera post och varor till affärerna. Solstrålarna som letar sig ner i gränderna förebådar en härlig påskhelg.

Jag njuter både av värmen och av Isons program. Jag berörs av hans berättelse och försöker föreställa mig hur han kan ha upplevt sitt möte med Sverige då han och hans mamma lämnat tryggheten i New York för att flytta till Isons pappa i södra Stockholm. Jag berörs ännu mer av hans berättelse om hur han tvingades bo på parkbänkar och härbärgen när pappan efter några år lämnar dem och flyttar till Karibien.

Han kommer till Sverige 1989. Det är samma år som jag köper min lägenhet på Södermalm. Fyra-fem år senare bor han på parkbänkar. Det är ungefär samtidigt som jag själv får ett nytt arbete på huvudkontoret. Jag kan inte minnas att jag då hade en tanke på att det fanns sådana barn som Ison i samhället. Hur blåögd måste jag inte ha varit?

Jag är denna dag på väg hem från ett frukostmöte hos TRR. Mötet har gett information om hur det är att vara interimskonsult. Jonas Koch, 49, från rekryteringsföretaget MICHAËL BERGLUND fördjupade sig i ämnet och berättade om interim, det vill säga ett tillfälligt anlitande av en operativ ledningsperson med fullt ansvar.

Interim skiljer sig på så sätt från en rådgivande konsult. Jonas berättar om hur stor marknaden är och om den positiva trenden. MICHAËL BERGLUNDs får in allt bredare förfrågningar. Det vill säga inte bara för de traditionella rollerna som CFO och Vd utan också bredare roller i ledningsgrupper och som transition management blir allt vanligare som begrepp.

Det är fullt i det stora konferensrummet. Cirka 50 arbetssökanden har tagit sig in till TRR:s kontor. Vi får en presentation av hur interimsprocessen går till och vad företag som rekryterar interimskonsulter tittar efter i CV:t. Allt fler företag väljer denna lösning istället för att anställa. Men det förutsätter att man har ett företag. Jonas visar på för- och nackdelar och det blir ett antal intressanta frågor från åhörarna som får sina svar.

Visst kan jag tänka mig att interimskonsulta, men det är inte mitt förstahandsval. Företag som MICHAËL BERGLUNDs skär emellan ganska mycket och utifrån vad Jonas berättar så verkar jag få ganska lite för den summan. Hellre vill jag i sådant fall tillhöra en konsultfirma som har säljare och marknadsförare som hjälper till att skaffa uppdrag.

Veckan inledde jag annars med att dels tidsrapportera till A-kassan dels söka en tjänst som enhetschef för kommunikation. Det är en personellt mycket stor enhet som söker chef. En som ansvarar för att hålla samman den externa bilden av företaget genom att kommunicera med utvalda målgrupper och med målet att skapa kunskap och förståelse för uppdraget.

De vill ha en med universitets- eller högskoleutbildning inom medie- och kommunikationsvetenskap eller som har annan utbildning och erfarenhet som de kan bedöma som likvärdig. Poängmässigt har jag över det som efterfrågas, men jag börjar fundera på om jag gjort dumt i att inte plocka ut en examen som bevis på det.

I handlingsplanen från AF skulle jag i veckan delta på ett webbinarium om att söka jobb via sociala medier. Det är andra webbinariet som AF planerat in för min del, men det finns många fler hos dem att ta del av. Mycket bra och proffsiga. även detta avsnitt var mycket bra. AF har även annan bra information om sociala medier som är nyttiga även om man inte aktivt söker jobb för tillfället.

Se kommande aktiviteter:  Handlingsplanen

Dagen därpå lyssnade jag (såsom handlingsplanen också anvisat) även på en Podcast. Jag fick välja fritt och valde deras senaste avsnitt i sin Jobbpoddserie. Avsnittet handlar om AI (Artificiell intelligens) och arbetsmarknaden. Avsnittet försöker reda ut begreppen och berätta vad det AI innebär för mig som är aktiv på arbetsmarknaden. Efter att också ha läst Max Tegmark så är jag dock tveksam till deras analyser.

Jag hittar ytterligare ett arbete att söka. På torsdagen får jag iväg ansökan till en utlyst tjänst som Kommunikation ansvarig på ett stort företag. De söker en en strategisk kommunikatör med bred och gedigen erfarenhet. Arbetsuppgifterna (att bygga och utveckla varumärkets positionering på marknaden) är spännande och passar mig som handsken.

Innan jag gör påskhelg kommer jag på att jag måste anmäla mitt nya uppdrag för Naturskyddsföreningen till A-Kassan. Ändringar i mina uppgifter ska rapporteras till Kassan inom två veckor och nu har det nästan gått två veckor sedan jag blev invald i styrelsen. Det är förberett för denna typ av uppdrag på deras hemsida.

Jag ska välja mellan att anmäla politiskt uppdrag, Fackligt uppdrag, Familjehem, Jourhem och annat uppdrag. Jag går in på länken Anmäl annat uppdrag som exemplifieras som att: vara god man eller kontaktperson/ kontaktfamilj, ha ett uppdrag i bostadsrättsföreningen, vara ledamot i en nämnd eller ha annat ideellt uppdrag.

Jag klickar på annat ideellt uppdrag och ska beskriva uppdraget med egna ord. De frågar efter omfattningen och jag får ange dels hur många timmar per vecka jag lägger ned på det samt om det hindrar mig från att ta ett annat arbete. Återigen får jag intyga på heder och samvete och skicka in.

Genast dyker det upp en ny aktivitet i min ”att-göra-lista”. Kassan vill ha ett intyg på att mina uppgifter om innehåll och omfattning stämmer. Jag mejlar ordföranden för styrelsen i Naturskyddsföreningen i Stockholms län. Hon lovar återkomma med intyget efter påskhelgen. Därmed kan även jag sluta veckan och gå ut i solen. Jag önskar dig en glad och njutningsfull påsk.

xanda.se