Den 22 mars är det Världsvattendagen. I morse var generalsekreteraren Cecilia Chatterjee-Martinsen med på TV4 Nyhetsmorgon för att berätta om det vattenavtryck vår konsumtion har. Världsvattendagen finns till för att uppmärksamma varför rent vatten är så viktigt. Idag lever 844 miljoner människor i världen utan rent vatten – och så tar vi det till att göra Avokado.
Jag har några områden (förutom källsortering) där jag brinner extra för att göra mitt eget agerande så det bidrar till hållbarhet. Om jag kan bidra till att minska vattenåtgången så känns det viktigt, inte minst efter att ha tagit del av WaterAids information. Att hålla igen på flygresor är också ett angeläget område, mina klädinköp en tredje, en fjärde är mängden rött kött. Det femte området där jag fortfarande känner att jag bär facklan ensam är kaffesvinnet, speciellt på jobbet.
I slutet av 2017 tog jag tåget till Berlin. Det var den första tågresa förbi Köpenhamn jag gjort sedan 1976 då jag och K. hoppade på dåtidens trend: ”att interraila”. 2017 var min tanke att göra en resa tillsammans med min farbror som blivit änkling. Det blev tåg därför att han av hälsoskäl fått ”flygförbud” av sin läkare. Och tågresan blev en härlig blandning av upplevelser och kontemplation.
Jag är numera en av dryga 70 000 som är med i Facebookgruppen Tågsemester. Gruppens syfte är att vara till för dem som gillar att resa hållbart med tåg. Här lägger medlemmarna in reseberättelser och ger tips på semestermål, tågrutter, hur man bäst bokar sin resa osv. Antalet gruppmedlemmar var 700 i maj 2017. Intresset för gruppen liksom för tågresor ökar kraftigt.
Inläggen i facebookgruppen ger mersmak på tågresor. Grundaren, Susanna Elfors, 46, fick slutet av november ta emot priset ”Blåslampan” av Sveriges Konsumenter, för att ha skapat en plattform ”där konsumenter hjälper varandra för att reda ut såväl stora som små frågor vad gäller tågresande när och fjärran”.
Jag vet att flyg inte erbjuder ett hållbart resande. Men det är inte i första hand mitt miljöengagemang som är orsaken till att jag är med i gruppen. (Törs man säga det?) Det är snarare det faktum att jag faktiskt tycker om att resa med tåg som gör att jag alltid tittar på resealternativ med tåg. Den takt i vilken tågresan tar mig fram till målet passar mig. Jag slipper säkerhetskontroller och väntetid som inte går att använda till något annat.
Jag väljer flyg när det alternativet är överlägset utifrån ett tidsperspektiv. Som gårdagens resa till Skellefteå. Att genomföra mötet på plats istället för som vi brukar, via video, behövs denna gång. Tåg med bussbyte i Umeå kommer fram vid tio-tiden på kvällen, det är OK. Men hemresan innebär nattåg och anslutningsbuss mellan Skellefteå och Burträsk. Jag tvekar.
Tågkupén som erbjuds ska ha tre färdigbäddade sängar med kudde, örngott, underlakan, påslakan och filt/täcke. Handduk ingår. Eluttag och handfat finns i kupén men toaletter och dusch är placerade i korridoren. Jag kan boka kupén helt för mig själv, givetvis till kostnaden för rabatterat pris för de kvarvarande sängarna i kupén. Men att komma fram till Stockholm halv sju på morgonen känns okristligt tidigt. Dessutom saknas Wi-fi. Det avgör saken, det blir flyg.
Flyget till Skellefteå innebär en total restid, dörr till dörr på fyra och en halv timme (att jämföras med tågresans åtta och en halv). Jag får en kväll i stan som jag kan använda till att gå på bio och äta middag. Det är något jag kunnat göra på tåget också (fast kanske i ett mer enkelt format). Hemresan påbörjas kl 13:15 och jag kommer hem kl 18:00. Dvs 12 timmar tidigare än tågresan.
När jag griper mig an området klädval så motiveras jag av att produktionen snurrar allt fortare. Och enligt rapporter använder vi det vi köper bara hälften så länge som vi gjorde för 15 år sedan. Myrorna redovisar dessutom att sju av tio använder endast hälften av kläderna i garderoben. Jag vill få snurr på kläderna i min garderob. Om inte själv så lämnar jag dem till någon annans glädje.
Vegetarisk mat är gott men godare tycker jag det är att äta kött, det har jag svårt att ändra på. Men i närtid gäller hemma hos mig rött kött endast vid fest, kyckling har ersatt mina köttdagar. Det är så gott (för att inte tala om äggen). Jag försöker haka på trenden att ha en vego-måndag men framför allt så lägger jag mycket tid på att aldrig kasta någon mat.
Min väderkvarn är kaffesvinnet som är stort i Sverige. Enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket häller den genomsnittliga svensken ut en kopp kaffe i slasken varje dag. Hushållen i Sverige slösar bort 300 miljoner liter kaffe varje år. För att inte tala om hur många kaffekoppar som hälls i slasken på svenska kontor.
Endast tre av tio kaffedrickare som tänker på att minimera mängden kaffe de häller ut enligt en undersökning som Löfbergs Lila låtit genomföra, Socialdemokratiska väljare har mest att lära. Ett tips jag ofta för vidare är att ställa ett antal blomväxter vid kaffemaskinen på jobbet och uppmana alla att hälla i den kalla ”kaffeslatten” över blomjorden, innan de tar nytt fräscht kaffe ur maskinen.
Idag tar jag till mig budskapet om att det går åt ungefär 2 000 liter vatten till att producera ett kilo avokado. Och avokado känns det lätt att sluta äta, eller hur. Vad brinner du för? Jag tar tacksamt gärna emot fler tips för en mer hållbar livsstil.