Planeringen påbörjas

”Tack för din ansökan som Oldfluencer. Vi är glada att det är så många som vill prova ett framtidsyrke och det har varit svårt att välja praktikanter utifrån alla intressanta ansökande.”

Mejlet från TRR kommer i veckan med anledning av att jag anmält mig som sökande som ”trainée” i deras reklamkampanj där de presenterar 10 nya yrkesroller som TRR:s konsulter United Minds och Prime tillsammans med TRR vaskat fram utifrån olika rapporter, artiklar och studier liksom efter intervjuer med ledande experter och personer som redan i dag arbetar med framtidens typ av yrken.

Läs också: Framtidens arbetsliv är här.

Som kanske förstås utifrån inledningen ovan så blev det ett nej-tack på min ansökan: ”Dessvärre måste vi meddela dig att vi har valt att gå vidare med andra sökande till rollen som Oldfluencer denna gång. Vi hoppas att du fortsätter förbereda dig för framtiden och vill skaffa nya erfarenheter, vi önskar dig lycka till!”

Veckan som gått har i övrigt varit intensiv på alla andra sätt än just jobbsökning. Måndag- och onsdagskväll hade jag slutprov i spanska och igår kväll bjöd mina närmsta kollegor mig på en tack- och avskedsmiddag på Kungsholmen. Vi träffades kvart i sex och skiljdes utanför tunnelbanan vid elva-tiden. Det blev en riktigt trevlig kväll med god mat och många glada skratt.

I onsdags träffade jag min rådgivare igen. Klockan 14:45 loggade jag in mig i TRR:s besökssystem, tog en kopp kaffe, en bulle, med tidningens Dagens industri i handen satte jag mig vid en av fikaplatserna. Lokalerna på Mäster Samuelsgatan är så fräscha och inbjudande. Idag är det inte lika många besökare som uppehåller sig i lokalerna så jag bläddrar igenom tidningen.

Prick kl 15:00 kommer U. och hämtar mig. Tillsammans går vi till ett av de många tysta rummen och sätter oss ned och småpratar lite om hur tiden varit fram till nu. Jag berättar om de olika jobb jag sökt och som jag väntar svar på. Vi tittar på presentationsbrevet jag skickat till en av arbetsgivarna. U. har haft rekryteraren som chef i en tidigare anställning.

Jag får positiv feedback på brevet och vi diskuterar val av typsnitt och dess betydelse. Vi tycker båda att det är viktigt att vara enhetlig och att brevet har en snygg layout i övrigt. Jag berättar att jag skickade in ansökan på den sista angivna dagen och berättar om artikeln från tidningen Civilekonomen och undersökningen från Talent Works som jag studerade häromdagen.

Läs också: Att planera arbetsveckan

Sammanfattningsvis landade undersökningen i att oddsen att kvalificera sig för en anställningsintervju ökar med 40 gånger om man ansöker före klockan 10 på förmiddagen inom de fyra första dagarna som annonsen ligger ute. U. har inte själv läst artikeln men undersökningen bekräftade det TRR sade på introduktionsmötet i januari.

I min veckoplanering ska jag alltså lägga vikt vid att kunna skicka in mina kommande jobbansökningar före 10. Vi går in på Trello.com, det projektverktyg som U. tipsade om på förra mötet. Jag avslöjar mina misslyckade försök med att göra systemet användbart för mig. U. ger mig återigen en snabblektion och en skärmdump att använda som mall.

Vi går därefter igenom mitt LinkedIn-konto. Jag har en del kvar att göra för att få det att bli mer lättläst för rekryterare. Det får läggas på nästa veckas ”att-göra-lista”. Jag får en lista med ett 100-tal olika chefsrekryterare. Det är hos dem (eller ett lämpligt urval av dem) jag ska anmäla mig för att finnas i deras kandidatbanker. Det gäller ”bara” att gå igenom dem och välja ut de som passar mig bäst.

Det är inte i dagspressen som man numera hittar annonser på lediga arbeten. Många platsannonser finns bara publicerade på företagens egna sidor. Jag får tipsen att välja ut ett antal arbetsgivare som jag gärna skulle vilja arbeta hos och bevaka deras egna hemsidor. Ett annat tips är att bevaka fackpressen inom min bransch, min fackföreningstidning, lokalpress mm. Men egentligen tycker U. att TRR:s egen databas täcker det mesta som kommer ut där.

Jag får tipset att skriva ner 10 uppgifter och/eller utmaningar som jag haft och som jag känner mig extra stolt över. För var och en ska jag fundera över resultatet och mitt bidrag till det. Genom att fundera igenom detta i förväg så är jag bättre förberedd inför en intervju. Jag tänker också att det faktiskt säkert bidrar till att stärka eventuella dippar i självkänslan.

Vi rundar av mötet med att gå igenom annat som jag måste göra närmsta tiden. Som att jag direkt efter sista arbetsdagen ska skriva in mig på Arbetsförmedlingen. Jag ska också anmäla mig till företaget som administrerar min inkomstförsäkring och jag ska invänta blanketter om Avgångsersättning (AGE). TRR erbjuder AGE som ett komplement till a-kassan för tidigare anställda på företag som är anslutna till TRR och jag uppfyller villkoren.

Avslutningsvis kommer jag ihåg att fråga om U. vet hur AF ser på utbildning under tiden jag söker jobb. U. är osäker på vad som gäller i just mitt fall men lovar forska i frågan bland sina kollegor. U. ger mig rådet att dessutom ta den direkt med AF eftersom han tror att det kan göras undantag beroende på förutsättningarna. Jag får återkomma när jag pratat med dem. Vet du svaret, får du gärna skriva en kommentar eller också mejla mig.

xanda.se