Att planera arbetsveckan

”Ansök inom de fyra första dagarna som annonsen ligger ute och skicka in ansökan före klockan 10 på förmiddagen”. Om jag följer båda dessa råd förbättrar jag mina chanser och oddsen ökar med 40 gånger för att kvalificera mig för en anställningsintervju.

På introduktionsmötet på TRR i januari tryckte rådgivaren hårt på betydelsen av att söka tidigt i rekryteringsprocessen. Allra bäst vore det naturligtvis att söka via kontakter så att man fångar upp tjänsten innan den ens kommer ut som en annons. Men, att snabbt lämna in ansökan är det näst bästa alternativet i avsaknad av relevant nätverk.

Redan när de första ansökningarna kommer in brukar det rekryterande företaget börja boka in intervjuer. Och som TRR:s rådgivare säger: ”även om en, på pappret, bättre kandidat skulle komma in med ansökan efter att man haft en eller ett par lyckade intervjuer blir det svårt att slå sig in i almanackan för en intervju”.

Tidningen Civilekonomen refererar (23 oktober 2017) till en undersökning gjord av det amerikanska företaget Talent Works. Talent Works har analyserat data från 1 610 jobbansökningar i syfte att ta reda på hur tidpunkten påverkar möjligheten att bli kallad till intervju. Kushal Chakrabarti, på Talent Works, påstår att chansen förbättras med upp till fem gånger om ansökan sänds före klockan 10 på förmiddagen.

Bästa tiden att skicka in ansökan är, enligt undersökningen, mellan klockan 6 och 10 på förmiddagen. Då har man 13 procents chans att komma vidare till en intervju. Därefter sjunker oddsen med 10 procent för varje halvtimme. Mitt på dagen höjs de igen för att runt klockan 12.30 vara uppe i 11 procent; därefter faller oddsen hastigt.

Efter klockan 16 är chansen mindre än om du skickar in ansökan mitt i natten. Och den absolut sämsta tiden på dygnet att skicka in en jobbansökan är klockan 19.30. Då är chansen mindre än tre procent till att ansökan leder fram till en anställningsintervju. Artikeln ger rådet att det i så fall är bättre att avvakta och mejla tidigt nästa morgon i stället.

”Tänk på var rekryteraren är placerad rent geografiskt”. Det var ett av tipsen TRR:s rådgivare gav vid introduktionen. Många internationella företag har sin HR/rekryterare placerad i utlandet, även vid rekrytering till tjänster i Sverige. Därför bör man till exempel ha sin LinkedIn-profil på engelska. Kushal Chakrabarti påpekar att mottagarens placering måste beaktas även när man väljer tidpunkt att skicka in ansökan. Agera utifrån arbetsgivarens tidszon, inte utifrån din egen.

Liksom att tiden på dygnet när en jobbansökan skickas in är viktigt, har även dagen för när en ansökan skickas in stor betydelse för möjligheten att bli kallad till intervju. Talent Works kartlade utifrån samma undersökning, också detta och de kommer fram till att oddsen förbättras upp till 40 gånger för den som väljer rätt dag.

För att ha chans att nå fram till en anställningsintervju ska man skicka in sin ansökan 2–4 dagar efter att platsannonsen postats. Därefter sjunker oddsen radikalt. Inom de första 96 timmarna är chansen åtta gånger större och efter det sjunker oddsen med 28 procent varje dag. Arbetsgivare som letar efter personal vill ha personen de väljer på plats så snart som möjligt.

När tio dagar passerats är det knappt ens lönt att söka jobbet. Undersökningen bekräftar det som TRR påpekade: ”att ju längre man väntar desto troligare är det att arbetsgivaren redan har bokat intervjuer med kandidater för jobbet”. Bara det företag som inte hittar lämpliga kandidater under de första dagarna fortsätter att titta över de ansökningar som kommer in.

Nu när det endast är ett par veckor kvar till min första arbetsdag som arbetssökanden börjar jag inse att jag måste strukturera min vecka och planera dagarna med sådant som måste göras kopplat till mitt arbetssökande. Ett strukturerat schema är det första jag vill göra. Planera dagar och tider till olika uppgifter som måste göras. Söka tjänst, skriva ansökan, följa upp mm.

Som den projektledare jag är, vill jag sätta upp mål för en fastställd tidsperiod inom vilken de måste uppnås. Jag vill bryta ned dem till delmål för arbetsveckan, måndag till fredag och sen utifrån det planera dag för dag vad jag vill åstadkomma dels utifrån realistiska förväntningar på mig själv och dels på vad jag kommer hinna med och inte. Jag ska försöka fokusera på att göra en sak i taget och inte, min vana trogen, ”multitaska” och göra fler saker samtidigt.

Att göra det lättaste och mest lustfyllda först ska inte få styra mig. Rekommendationen från TRR är att dela in dagen och avsätta en halvtimme med annonsgranskning, en halvtimme med det personliga brevet och så vidare. Genom att träna mig på att vara tålmodig och behålla mitt fokus kommer jag enligt TRR träna upp min koncentration och öka mitt fokus.

Just nu väntar jag på svar på några ansökningar. Jag hoppas det kommer någon reaktion i veckan. I morgon ska jag återigen träffa min TRR-rådgivare. Det ska bli intressant att få hjälp med att planera för mitt jobbsökeriarbete. Om du har några tankar och förslag som du tror jag kan ha hjälp av, tar jag gärna emot dem. Lägg i så fall in en kommentar nedan eller mejla mig dina tankar.

xanda.se