Och varför inte, egentligen….

”Välj inte bort dig själv redan innan du skickat in ansökan. Lyssna inte till de där tankegångarna som säger att alla andra sökande är bättre eller bättre matchar profilen. Det är bara tankefällor. Fokusera och lägg energi på det du kan påverka. Tillåt inte energitjuvarna ta över.”

Veckan som gått har jag hängt en del på LinkedIn, LI. Jag har läst flera intressanta inlägg och deltagit i debatter genom att föra in mina åsikter i olika frågeställningar. Det intressanta är att mina aktiviteter har ”betalat av sig” genom att allt fler har besökt min profil som du kan se i skärmdumpen ovan.

Ett inlägg på LI uppmanar följare att inse att ”Ibland måste man låta andra göra valen”. Inlägget kommer från J. som är en bekant som arbetat länge med rekrytering. Han skriver att om man hittat en annons för jobbet som man vill ha och tycker att man passar perfekt för, ska man söka, och lägga sin energi på att göra sig så intressant som möjligt för den som ska göra urvalet.

”Det är ingen idé att söka det där jobbet” är den mening som J. inleder sitt inlägg med. Jag gissar att det är en mening som hen har hört många gånger under sin karriär. Och att meningen är en tankefälla som gör att många – liksom jag gjorde förra veckan – undviker att söka det arbete som kanske skulle kunna bli perfekt för såväl den intresserade som för organisationen som söker ny medarbetare. ”A match made in heaven”.

Sagt och gjort. Jag tar återigen fram annonserna från förra veckan och läser dem en gång till. Det är två arbeten som jag verkligen kan se mig själv arbeta med. Och jag tror att mina erfarenheter och min vana kan komma till nytta för respektive organisation. Det ena arbetet är inom kommunikation, det andra inom projektledning.

I båda annonserna efterfrågas ett personligt brev och ett CV. Mitt senaste CV gjorde jag nog på 80-talet. Det är dags att tag i arbetet med att göra ett nytt. Det är ju också något jag haft på ”att-göra-listan” ända sedan mötet med min personliga rådgivare på TRR.

Jag börjar leta i Words mallarkiv men hittar ingen som jag tycker passar mig. Istället loggar jag in på TRR-online. Längst ned på startsidan hittar jag rubriken ”Gör ditt CV” följt av ”Få inspiration och skapa ditt CV med stöd av olika exempel”. Jag klickar på länken och får upp över 30 olika exempel. Jag inser att det krävs en del läsande av mig för att välja rätt mall.

CV-mallarna delas in i sådana som skrivs i kronologisk ordning, i funktionell ordning och anpassade för konsult. Jag ser att jag sökdatabasen även kan söka fram förslag uppdelat per yrkesgrupp. Helt plötsligt blir det mycket mer överskådligt och snabbt hittar jag en mall som jag beslutar mig för att använda. Jag försjunker i skrivandet och när jag börjar bli färdig inser jag att jag suttit i närmre fem timmar.

Jag PDF:ar mitt förslag, mejlar det till min rådgivare och ber hen återkoppla med förbättringsförslag. Redan dagen efter svarar hen och vi bokar en tid för ett telefonmöte på torsdagsmorgonen.

TRR-rådgivaren ger mig då bra feedback, jag arbetar om CV:t, skriver ett personligt brev och skickar in ansökan. När jag är klar med det ger jag mig omedelbart i kast även med den andra annonsen och arbetar om CV:t och det personliga brevet. Det är inget nytt jag behöver skriva men väl sortera i texten. Jag ser till att lyfta upp de erfarenheter som efterfrågas.

När jag är nöjd med texten i det personliga brevet och CV:t PDF:ar jag dem och mejlar iväg ansökan. Först när jag skickat iväg handlingarna ”grottar” jag ner mig lite mer på TRR-online. Här finns mycket matnyttigt som jag ska ge mig i kast med när jag väl slutat på företaget och kan ägna mig på heltid åt karriärbytet. Det här med att söka jobb är ett heltidsjobb i sig. Även när man får ett nej-tack kräver varje ansökan mellan 1 och 2 dagars arbete.

På TRR-online hittar jag en guide med namnet: ”Kommunicera med filmklipp på LinkedIn”. Det får väl just nu anses vara överkurs, dessutom så ska jag snart gripa mig an universitetskursen ”videoreporter” på Jönköpings universitet, men jag skriver ändå ut guiden för att kunna läsa den framöver.

Det plingar till i mejlboxen och jag ser att jag fått ett autogenererat svar: ”Tack för din ansökan. Vi kommer under de kommande veckorna att gå genom de ansökningar som kommer in och kontaktar dig om dina kvalifikationer matchar den profil som vi just nu söker. Om du har några frågor eller behöver mer information om tjänsten är du välkommen att mejla oss igen eller besöka vår hemsida”

Det är ett svar utan förpliktelser. Jag funderar över vad de menar med ”Under de kommande veckorna” och med ”och kontaktar dig om dina kvalifikationer”. Det lilla ordet om i sista meningen tolkar jag som att om kvalifikationerna inte stämmer, kommer jag inte få något svar. Ställt i relation till att väntetiden skulle kunna bli – inte en – utan fler veckor, gör att jag funderar på hur de resonerar.

Jag drar mig till minnes en diskussion på LI kring vad som är bäst då det gäller en rekryterares återkoppling. Ska de svara med ett ”tack, men nej-tack” och i så fall ska de svara direkt eller vänta ”några veckor”. Hur skulle du vilja ha det om du var i min sits? Medan du funderar på det vill jag avslutningsvis tipsa om ett filmklipp från Nyhetsmorgon i går. Berätta gärna också hur du tänker kring ålderism.

xanda.se