Framtidens arbetsliv är här

Klimatrevisor, vertikalodlare eller oldfluenser. Idag presenterade TRR sin rapport ”Framtidens arbetsliv är här” där man listat 10 nya yrken som tros växa fram de närmaste åren. Rapporten bottnar i större och mer långsiktiga rörelser, så kallade megatrender, som påverkar i princip alla människor, företag, branscher och samhällen – och därmed även arbetslivet.

Furhat - en social robot som kommunicerar med oss som vi gör med varandra

På dagens frukostseminarium i TRR:s lokaler, presenterades rapporten om framtidens arbetsliv. Föredragande var TRR:s kommunikationschef Claes Åberg, 53. Konsulterna United Minds och Prime har tillsammans med TRR gått igenom rapporter, artiklar och studier samt intervjuat ledande experter och personer som redan i dag arbetar med framtidens typ av yrken.

Sammanfattningsvis är det 10 nya yrken som tros växa fram de närmaste åren från dagens megatrender (globalisering, urbanisering, digitalisering, automatisering, hållbarhet, hälsa och demografisk utveckling):

  1. Distansare! Företag som befinner sig på svårtillgängliga platser eller har begränsad möjlighet att flytta på sig kan med hjälp av AR och VR få professionell hjälp utförd på distans, till exempel av distanstekniker och -montörer.
  2. Gig-manager! Hjälper egenföretagare och frilansare att få en mer hållbar verksamhet och arbetstillvaro genom att hantera både praktiska och mentala delar av arbetslivet.
  3. Robotpersonlighetsdesigner! Designar robotarnas personligheter beroende på kontext för att säkerställa att de kommer överens med kollegorna och representerar företagets värderingar.
  4. Kulturflätare! En konsult eller avdelning som utvecklar företagskulturen utifrån det som är det bästa för lönsamheten och medarbetarna både vad gäller praktiska och kulturella aspekter.
  5. Klimatrevisor! Tjänst som analyserar och redovisar hållbarhetssatsningar och att tar fram strategier för hur företaget kan gå från linjärt till cirkulärt.
  6. Vertikalodlare! Lokalt arbete som klimatsmart och med hjälp av nya teknologier tar fram råvaror som är klimatsmarta och hälsosamma.
  7. Etikutvecklare! En tjänst som identifiera och kommunicera företagets samhällsansvar och vid expansion hjälper till att bibehålla företagets högre syfte för att möta krav från medarbetare och konsumenter.
  8. Molnvakt! En tjänst som säkerställer att företagens känsliga data hanteras korrekt och behålls säkert.
  9. DNA-coach! En coach som hjälper individen att tolka hälsovärden samt utifrån data ta fram individanpassade tränings- och kostupplägg, både för att minska existerande hälsoproblem samt i förebyggande syfte.
  10. Oldfluenser! Alltfler äldre är aktiva i sociala medier där de delar med sig av sina liv och inspirerar andra till en mer social och aktiv livsstil.

Deltagarna på frukostseminariet diskuterar teknikutvecklingen som skapar skillnader och det faktum att när vi som individer inte ser att vi har en plats i framtiden så retirerar vi och lyfter fram tanken om att ”det var bättre förr”. Det i sin tur riskerar att skapa grogrund för den framväxande populismen som riskerar att ta fart när vi upplever att vi inte hänger med i utvecklingen. Helt krasst inser jag att artificiell intelligens (AI) är den teknikutveckling som verkligen kommer påverka arbetsmarknaden mer än vi ens kan föreställa oss.

AI:s utbredning kommer kunna ersätta nästintill alla monotona arbetsuppgifter och förändrar efterfrågan på de som blir kvar i yrkeslivet och de som blir kvar behöver kontinuerligt utveckla sig för att vara anställningsbara oavsett om de är 30, 50 eller ännu äldre. Min undran är om vi äldre då kommer kunna bli kvar på arbetsmarknaden? Ökar ålderismen ännu mer?

Tidningen Computer Sweden refererade 2018-09-18 till en rapport från World Economic Forum som visar att ny teknik den kommande femårsperioden skapar betydligt fler jobb än den förstör . Deras prognos är att olika tekniker såsom automatiserad mjukvara, artificiell intelligens och robotisering, väntas göra att 75 miljoner jobb försvinner redan fram till 2022 – men samtidigt väntas de också skapa 133 miljoner nya roller på företagen i världen, ett nettotillskott alltså.

Efterfrågan på sociala robotar är inte science fiction. De används redan idag i skolor, på flygplatser, sjukhus och i andra situationer, för att hjälpa konsumenter, stötta anställda och addera värde till företag.

För framtida robotpersonlighetsdesigners är uppgiften att designa och definiera sociala robotars personlighet baserat på deras specifika funktioner/uppgifter och kontext. Som en del i presentationen erbjuder företaget Furhat Robotics praktik i rollen. På Furhat Robotics hemsida möts jag av citatet: ”Furhat is a social robot that communicates with us humans as we do with each other – by speaking, listening, showing emotions and maintaining eye contact.

Bilden på hemsidan känner jag igen från en bild som helt plötsligt utan förklaring fanns i min telefons bildarkiv strax före jul. Tidsstämpeln då den var upplagd tillbringade jag med jobbet på julmiddag så jag har inte tagit den. Ingen kan förklara hur den kommit dit. Trots mysticismen låter erbjudandet om prao hos dem, hur häftigt som helst och innan jag hinner läsa klart annonsen sänder jag iväg min intresseanmälan. Sedan ser jag kraven på att kunna programmera och snabbt drar jag tillbaka min ansökan.

Alternativen som TRR redovisarför prao är som vertikalodlare, kulturflätare och som oldfluenser. Även om jag inte alls gillar ordet oldfluenser så gillar jag företeelsen. En oldflusencer influerar människor genom sociala medier där hen delar med sig av sin livsstil eller intresseområde. Rekryteringsannonsen anger att ”som oldfluencer har du följare som tycker om att ta del av din livsstil och din passion”. Det är ju det jag vill med denna blogg så jag sänder iväg en ansökan. Om jag blir uttagen så innebär praotjänsten att jag får en dag med Svante Nybyggars där jag får du testa livet med tusentals följare.

Således har jag nu en jobbansökan att räkna in denna dag (även om det ”bara” är som prao). I helgen har jag också hittat två andra jobb som jag tycker verkar spännande, en som projektledare och en som avdelningschef. Det bör alltså kunna bli fler ansökningar denna vecka. Jag får berättar mer om dem i veckorapporten på fredag.

Hur känner du för AI-utvecklingen? Är du lika fundersam och orolig som jag?

xanda.se