En av mina förebilder, bloggaren Dagny Carlsson, 106, lär ha sagt ”det är aldrig för sent att lära sig något nytt”. Att hela tiden utvecklas och lära nytt är något som definierar mig. Nu i vår studerar jag Spanska på komvux och distanskurser på universitetet. Samtidigt undrar jag om dessa faller inom eller utom ramen för vad lagen kan godkänna samtidigt som jag söker jobb?

I veckan som gått fick jag avslag på jobbet jag sökte förra veckan. ”Stort tack än en gång för att du visade intresse för”… ”I den här processen arbetade vi med löpande urval vilket innebär att vi pratat och presenterat kandidater”… ”Därför hade vi redan när din ansökan kom in under de senaste dagarna, hunnit gå vidare med ett antal kandidater. Vi har nu kommit långt med flera av dessa och kommer därför inte att fortsätta urvalet i dagsläget.”
Rådet på informationsmötet på TRR om att söka så tidigt som möjligt under ansökningstiden för utlysta jobb, visar sig vara rätt. Jag inser att jag egentligen inte är förvånad men känner ändå det som att jag är en erfarenhet rikare. Jag får min misstanke om att kommande månader också kommer att bli en form av kompetensutveckling, besannad. Men jag vill fortsätta plugga påbörjade kurser. Så frågan är: kan jag fortsätta med kurserna samtidigt som jag söker arbetet?
Självklart måste det finns regler för utbildning som är OK att delta i och ändå få arbetslöshetsersättning. När jag läser lagen och googlar på uppgifter från A-kassan, uppfattar jag olika svar. Enligt Lagen om arbetslöshetsförsäkring (SFS 1997:238) lämnas inte ersättning till en sökande som deltar i utbildning.
Enligt A-kassan kan studier ske, givet vissa förutsättningar, upp till 50% och högst 20 veckor per ersättningsperiod. Exempel på förutsättning är att man inte får eller har fått studiestöd för utbildningen (även om det också i detta fall finns undantag)
Det är möjligt, enligt A-kassan, att få ersättning när man deltar i en kurs eller aktivitet som TRR anordnar om den syftar till att ge en orientering om olika yrken och utbildningsvägar eller till att underlätta omställningen från ett arbete till ett annat. Ersättning får dock bara lämnas för 15 ersättningsdagar per ersättningsperiod.
Jag skriver upp frågan på min frågelista inför nästa besök med min rådgivare för att få hjälp med tolkningen av vad som egentligen gäller. De studier som jag går just nu påverkar inte mitt ”jobbsökeri” men jag måste naturligtvis se till att avsluta dem om det är ett villkor för att få arbetslöshetsersättning, jag måste ju få in till mat för dagen.
Syftet med att betala ut arbetslöshetsersättning är förstås att man ska klara av att söka jobb, inte att leva på under det att man studerar. Är man arbetslös så ska man kunna ta de arbeten som erbjuds. Samtidigt så måste man ju hela tiden utveckla sig för att fortsatt vara anställningsbar.
För många år sedan träffade jag en konsult som förutspådde att i framtiden är det inte en tillsvidareanställning som ger familjen mat att ställa på bordet. Det som kommer ge levebrödet är avhängigt att man alltid har den kunskap som efterfrågas. Konsultens tes var att i framtiden är den som hela tiden utvecklades och utbildade sig, också den som tjänar pengar.
Nu är framtiden här. Fortfarande har många en anställning men många arbetar som konsulter, som företagare eller är anställda av konsultföretag. Vi ser uthyrningsföretag bjuda ut till uthyrning, inte endast olika projektdeltagare, utan också sjukvårdspersonal, läkare och sjuksköterskor, tågförare, kundtjänstpersonal, montörer m m.
Det är en marknad som inte funnits i speciellt många år. Företagen slipper erbjuda tillsvidareanställningar och de slipper riskera hamna i ett läge där de får övertaliga som ska sägas upp. Allt fler anställda lämnar sin anställning och väljer att bli kontrakterade av kompetensuthyrningsföretag för att få en friare tillvaro en högre lön.
I mina funderingar inför kommande karriärbyte har jag landat i att jag vill ha en anställning. Men för att få en anställning som passar mig måste jag också fortsätta att utveckla mig och lära nytt. De kurser som jag går nu under våren har jag sökt med syftet att bli mer anställningsbar.
Spanskan hoppas jag skulle kunna öppna mina möjligheter att söka arbete i Sverige men från Spanien. Det vill säga att bosätta mig där förutsatt att ett nytt arbete i Sverige medger mig att arbeta på distans. Utbildningarna i videoreportage och i fotografins filosofi är en fortsättning på förra vårens kurs på Konstfack då jag läste Visuell kommunikation. Ambitionen jag har är att i förlängningen kunna bli bättre på formgivning och/eller fotografering.
Jag ser fram emot att från april kunna få delta i arbetsförmedlingens, fackets och TRR:s olika utbildningar. I mitt tidigare yrkesliv har jag granskat och bedömt flera hundra CV:n och jobbansökningar som andra sänt in till arbeten jag rekryterat till. Jag har säkert genomfört uppemot ett 50-tal intervjuer och tester. Men jag är övertygad om att det säkert finns det nyheter i de kurser de erbjuder. Jag räknar med att delta på alla kurser jag blir erbjuden att gå på, för jag är övertygad om att det som kan vässa mig i min jakt på ett nytt arbete gör mig ännu mer ”rekryteringsbar” inför mitt nästa jobb.
I ”tack, men nejtack-brevet” till det sökta kommunikationsjobbet skriver rekryteringsfirman att : ”din ansökan finns nu med i vårt kandidatnätverk och du kan komma att bli kontaktad i andra processer framöver.” Rekryteringsfirman avslutar med: Följ oss gärna i våra sociala kanaler och lägg till mig på LinkedIn för framtida kontakt.
”Älska din rekryterare”, sade rådgivaren på det TRR:s öppna rekryteringsmöte. Därför tänker jag följa uppmaningen och följa firman på LinkedIn. Men jag undrar hur du resonerar, hur nära knyter du till dig de kontakter du får när du söker jobb? Vänner på LinkedIn? Facebook? Instagram?
