På LinkedIn rullar ett inlägg om 55-årige Rodger förbi. Efter 37 år på företaget Kalmar Cargotec blir Rodger uppsagd. Företaget ska flytta till Polen. Inlägget är en annons för Trygghetsfonden (TSL) och en länk leder vidare till TSL:s hemsida.
TSL är en kollektivavtalad omställningsförsäkring som bildades 2004 av Svenskt Näringsliv och LO. Syftet är att underlätta för anställda, företag och fack i det fall att anslutna företag skulle tvingas säga upp personal på grund av arbetsbrist.
Det finns olika trygghetsorganisationer i Sverige. Vilken organisation man tillhör styrs av det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen. Givet att det finns ett kollektivavtal. Finns det inget kollektivavtal är man inte berättigad till stöd från någon trygghetsorganisation.
Min arbetsgivare har kollektivavtal och är genom avtal med Fora kopplad till Trygghetsrådet (TRR). Foras uppdrag är att säkerställa att kollektivavtalade förmåner blir hanterade, beräknade, fakturerade och överförda. Jag omfattas av omställningsavtalet som gäller tjänstemän inom PTK:s avtalsområden. För att finansiera TRR:s tjänster betalar företaget 0,3 procent av lönesumman till TRR.
TRR erbjuder personlig rådgivning, seminarier och praktiska övningar i att söka jobb, vässa cv och LinkedIn-profil, intervjuteknik eller kanske starta eget företag. Dessutom, och inte minst viktigt för mig personligen, får vi som fyllt 40 år ett ekonomiskt komplement (AGE) till A-Kassan.
Omställningsavtalet löser ut ”fallskärmen” vid uppsägning på grund av arbetsbrist, som till exemplen när företaget saknar arbetsuppgifter och inte har råd att ha den anställde kvar, att verksamheten ska omorganiseras eller att företaget har gått i konkurs. Det vill säga i fall då uppsägningen inte har koppling till mig som anställd personligen. Jag har blivit godkänd att få omställningsstödet.
Både mitt företag och jag själv har var och för sig gjort ansökan. Redan efter ett par dagar kom brev från TRR där de hälsade mig välkommen och meddelande att min ansökan har godkänts och jag har rätt till omställningsstöd och avgångsersättning (AGE). Med brevet följde vägledning till deras webbplats kallad TRR Online som innehåller verktyg och information som stöd för mig på min väg mot nytt jobb. En dryg vecka senare hade jag dels fått kallelse till uppstartsmöte.
Läs även: Informationsmöte hos TRR
Parallellt med kallelse till uppstartsmöte får jag dessutom en personlig rådgivare. Hen och jag bokar ett första möte och nu har jag haft mitt första möte med rådgivaren och fått många bra tips och förslag till åtgärder. Nu finns de flesta verktygen på plats. Nu gäller det att så snart som arbetet medger komma igång med min resa mot ett nytt arbete. Alla verktyg är förberedda så långt jag kan i dagsläget.
”Välj gärna en bild som representerar något av dina intressen”. När vi gick igenom mitt LinkedIn-konto föreslog min rådgivare på TRR på vårt första möte alltså att jag skulle lägga upp en bakgrundsbild. Jag ”svajpar” nu alltså igenom mina bilder i mobiltelefonen och undrar vilken bild jag ska välja.
Läs även: Första rådgivarmötet
Mina intressen är det mesta som är förknippat med aktiviteter i, på eller vid vatten. I mobilkameran finns det många bilder med detta tema att välja på. Till slut väljer jag ett fotografi jag har tagit i skymningen från utsikten över Väderöarna och Valöskären uppe från Uleberget i Bohusläns skärgård. Jag laddar upp bilden.
Ytterligare ett tips rådgivaren gav mig var att öppna upp mitt konto så att det framgår att jag är intresserad av jobberbjudande. I menyn under ”Jobs” hittar jag en flik som anger ”Career interests”: Jag klickar på länken och väljer att ”slå på” knappen.
I bakgrundsinformationen skriver LI att de gör vad de kan för att hemlighålla denna information för andra (men de lovar inget) och jag lägger särskilt märke till att de tydligen räknar med att sex månader ska räcka för att hitta nytt arbete. ”Knappen” återställs då automatiskt. Samtidigt står det att LI dessförinnan kommer sända mig information om det. Är det så att jag fortfarande letar jobb, kan jag alltså återigen aktivera knappen.
På den sida jag är på kan jag skriva in meddelande till den rekryterare som snubblar över min profil liksom ange vad för jobb jag söker, avstånd, hur aktiv jag är i mitt sökande, typ av företag, typ av jobb osv. Jag anger att jag är intresserad av ”Management consultant”.
Med mina val som underlag gör jag en sökning för att se vilka jobb på LI som passar mina valda kriterier. De förslag som genereras till mig är konsultjobb inom Teknik, IT och CSM. De känns inte alls rätt. Jag läser annonserna och försöker förstå alla tekniska termer. Jag justerar sökkriterierna för att de ska passa bättre och gör en ny sökning, men får fortfarande mest upp olika konsultjobb. Jag låter därför funktionen vara och lämnar sidan för att se över resten av min profil.
Rådgivaren vill att jag lyfter fram tre kompetenser och/eller egenskaper. ”Välj sådana som du vill ska komma till användning hos en ny arbetsgivare och se till att dessa framgår på tre ställen i profilen; i inledningen, i listningen av jobb jag haft och bland de kompetenser jag kan bidra med”.
Jag känner mig nöjd med de uppdateringar jag hunnit göra. Jag ska framöver uppdatera LinkedIn minst en gång i månaden som jag fått rekommendation om, så att rekryterarna får en signal om att jag fortfarande är intresserad. Hur ofta gör du uppdateringar på ditt LI-konto?