Vi är en handfull som kommer när mötet redan börjat. 80 par ögon vänder sig mot oss när vi slussas in i den stora salen på Trygghetsrådet, TRR. Vi får tränga oss ned på någon av de olika bordsgrupperna. I mötesrummet, som är fyllt till bristningsgränsen, vänder sig de närvarande mot P., det vill säga den rådgivare som ska informera om TRR och berätta om vad som ligger framför oss.
En halvtimme tidigare, när jag är på väg att bryta upp för att åka in på mitt första informationsmöte på TRR ber min vd om ett kort samtal. Jag borde säga nej, men gör inte det. Det korta samtalet blir naturligtvis långt och jag missar tunnelbanan. Fördelen är att jag på plattformen hinner slänga i mig en macka. Nackdelen är att jag kommer 10 minuter för sent. Men jag är tack och lov inte ensam om att komma sent. Efter att vi har registrerat oss i receptionen blir vi visade in på det överfyllda mötet.
Mängden deltagare på mötet får mig att undra om detta är normalt efter årsskiftet eller om antalet som blir friställda ökar. Vi är fler kvinnor än män, kanske 60/40, och att många, helt naturligt, är över medelålder. Efter att P. gjort en presentation av lokalerna vi sitter i och utrymningsvägar ut ur dem, blir varje bordsgrupp i uppdrag att presentera sig för varandra.
Runt mitt bord sitter sex tjejer och en kille. En har arbetat med IT, en språklärare, en produktutvecklare, en vaktmästare, en som arbetat med Supply, en som formgivare och så jag. Alla är vi i olika faser av kriskurvan. En del hade så sent som i november fått beskedet om övertalighet. En säjer ”jag har inte landat ännu i att jag är utan jobb”. En annan” vad kan TRR göra som inte arbetsförmedlingen kan göra”. Hen har redan på bara två månader hunnit söka 100 jobb och inte fått besked från något.
Tur alltså att P. presenterar TRR och vad de kan göra för oss. TRR ägs av PTK och svenskt näringsliv. De erbjuder både personlig och öppen rådgivning för anställda som blivit övertaliga liksom även ekonomiskt stöd till oss som är över 40, men endast ifall företaget har ett avtal med dem.
TRR ger rådgivning i arbetet med att få ny anställning, i att starta eget eller i att vidareutveckla sig till en helt ny karriär. Det ekonomiska stödet kallas AGE och kompletterar ersättningen som erhålls via A-kassan (förutsatt att man faktiskt är ansluten till en A-kassa).
9 av 10 får enligt TRR:s egna undersökning en ny anställning, och från en arbetsgivare som de anser vara likvärdig eller till och med bättre än den tidigare. Mediantiden för att få detta arbete är 6-7 månader. ”Men det förutsätter att du själv är aktiv.” som P. är noga med att påpeka.
Efter en timmes information bjuds vi på fikapaus. Jag passar på att gå runt i lokalerna. Supersnygga lokaler med samtalsrum, konferensrum och arbetsplatser. Det visar sig att platserna i huvudsak är till för oss klienter för att vi ska ha en fast plats med tillgång till kopiatorer och skrivare, ja i stort sätt allt vi kan behöva för vårt nya jobb, att söka jobb.
Efter 10 minuters paus återsamlas vi i den stora salen. Det blir nya filmer och nya minidiskussioner , troligen för att göra oss mer vana vid situationen och vana vid varandra och få insikten att vi inte är ensamma.
Vägen till anställning går enligt TRR via att inventera min kompetens, kartlägga arbetsmarknaden och att sedan marknadsföra mig själv. ”börja med att göra i ordning ditt CV” säger P. och fortsätter ”jag vet att många av er inte gjort det på decennier, och bara tanken på det kan vara skrämmande”. Mitt i prick för min del. Mitt senaste CV gjorde jag för en 10-15 år sedan. Jag inser att det kommer bli en del jobb.
Jag lugnas lite då P. berättar om vad de som rådgivare hjälper till med. Som klient kan man logga in på TRR:s online-tjänst. Där finns utbildningsstöd till exempel i form av webbinarier. Där finns också jobbspanarna som tipsar om arbetsmarknaden och lediga jobb. Hela utbudet ingår i försäkringslösningen och ges till dem vars företag är anslutna – och har kollektivavtal med facket.
Det alltså viktigt att vara med i facket, det är viktigt att vara ansluten till en A-kassa och viktigt alltså att SJÄLV anmäla sig till Arbetsförmedling, A-kassa och Försäkringsgivaren. Som P. påpekar: Tro inte att du är arbetslös, du blir projektledare över ditt nya projekt ”Att söka nytt jobb”
P. avslutar med att visa en av de informationsfilmer om Lars som fått TRR:s hjälp att söka ny plattform i livet. Han tipsar om att vi ska använda LinkedIN aktivt, men också se till att be vårt nätverk om hjälp (folk vill hjälpa) och dessutom att se till att ha en plats där man hämtar energi.
Jag får väl se till att fundera över vart jag ska hämta energin. Just nu är det genom kommande utbildningar, men kanske är det dags att förnya mitt träningskort på Eriksdalsbadet. Hur gör du för att hämta energi? Några tips som jag kan få nytt av?